пʼятницю, 19 червня 2015 р.

ПРОЕКТ ДОПОВІДІ НАЧАЛЬНИКА ВІДДІЛУ ОСВІТИ

         
                                                                                                        ПРОЕКТ
ДОПОВІДЬ
начальника відділу освіти Гайворонської
районної державної адміністрації "Про підсумки роботи відділу
освіти в 2014/2015 навчальному році й основні завдання на
2015/2016 навчальний рік"


Шановні педагоги! В нелегких умовах ми починаємо 2015/2016 навчальний рік. Військова агресії на сході України та складне економічне становище негативно позначаються на розвитку освітньої галузі. Метою педагогічної громади є формування в учнів розуміння єдності й цілісності України, як незалежної демократичної держави. Тому тема Першого уроку 2015/2016 н.р. – "Ми - нація єдина!".

Освітянську систему чекає нове перезавантаження.  Завершується розробка нового Закону «Про освіту», потім будуть прийняті й інші закони: про дошкільну, загальну середню, професійну та позашкільну освіту, приведення української освіти до стандартів Європейського Союзу. Важливими складниками цього процесу будуть:
 - подолання централізації управління освітою, передача повноважень і відповідальності на рівень навчального закладу, у тому числі, прав самостійно обирати програми навчання, підручники;
- оптимізація форм проведення державної підсумкової атестації;
 - заміна існуючої системи атестації педагогічних працівників системою сертифікації педагогічної діяльності;
 - виважений механізм оплати всіх видів робіт у навчальному закладі, за моделлю повного робочого дня,  та суттєве підвищення оплати праці педагогів;
 - стимулювання розвитку конкуренції між навчальними закладами, у тому числі, за принципом «гроші ходять за дитиною».
Це все в планах Міністерства освіти і науки. Нововведення не оминули й новий навчальний рік: затверджено Концепцію патріотичного виховання, внесено зміни до навчальних програм початкової та середньої школи…  
Кожен вчитель ще почує багато цікавої та корисної інформації на серпневих засіданнях.
 Дошкільна ланка освіти особлива, адже дошкільний вік – це базовий етап фізичного, психічного та соціального становлення особистості.
Забезпечення всебічного розвитку дітей дошкільного віку здійснюють 22 дошкільних навчальних закладів: 17 дошкільних навчальних закладів загального розвитку та  5 дошкільних груп при навчально-виховних комплексах "загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад" сіл Берестяги, Котовка, Мощене, Соломія та Тополі.
У дошкільних навчальних закладах виховуються 1077 дітей (місто – 685, село – 392), 55 дітей дошкільного віку охоплені соціально-педагогічним патронатом. 
Усіма формами дошкільної освіти з 1 до 6 (7) років охоплено 85% від загальної кількості дітей відповідного віку (місто – 91%, село – 79%).
З метою максимального охоплення дітей дошкільного віку і урізноманітнення різних форм здобуття дошкільної освіти відділом освіти районної державної адміністрації, дошкільними навчальними закладами ведеться цілеспрямована робота щодо створення організаційно-педагогічних умов з питань підготовки до школи дітей п'ятирічного віку. У районі охоплено 100 % дітей 5-річного віку дошкільним навчанням.
Усього у 22 дошкільних навчальних закладах нараховується 1094 місць. На 100 місцях в середньому виховується 98 дітей, по місту – 105, по селу – 89.
На базі кожного закладу діє "Консультативний центр для батьків або осіб, які їх замінюють".
Дошкільні заклади знаходяться на балансі міської, селищних та сільських рад і фінансуються згідно з кошторисом.
Адміністрацією та педагогічними колективами ДНЗ створені належні умови для всебічного повноцінного розвитку, комфортного перебування дітей в дошкільному закладі. Усі приміщення закладів відповідають санітарно-гігієнічним вимогам.
У дошкільних навчальних закладах працюють 117 педагогічних працівників, у тому числі 17 завідувачів, 2 вихователя-методиста, 15 музичних керівника, 5 практичних психолога та 1 соціальний педагог.
Для підвищення професійної компетентності педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів було організовано роботу районних методичних об'єднань для вихователів, завідувачів ДНЗ.
В той же час слід зауважити, що активність та результативність участі педагогічних працівників дошкільних закладів, особливо сільської місцевості, в педагогічних заходах є низькою.
Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах району регламентується Законом України "Про дошкільну освіту", Положенням про дошкільний навчальний заклад, Статутами ДНЗ. Режим харчування у кожній віковій групі ДНЗ дотримується. Роздача їжі проводиться згідно з вихідними нормами на кожну дитину. Для дітей організоване 3-х разове харчування, постійно дотримується питний режим.
В основному дошкільні навчальні заклади забезпечені необхідними продуктами харчування: молоком, сметаною, сиром, маслом, м¢ясом, рибою, цукром, макаронними виробами, крупами, олією. Але у зв’язку з ростом цін та розходженням між затвердженими грошовими нормами харчування та вартістю продуктового набору натуральні норми виконувались не в повному обсязі. Середній показник виконання норм харчування становить – 86% міська місцевість, 70% сільська місцевість.
Середня вартість одного дітодня за І  півріччя 2015 року по району становить 12,50 гривні, в тому числі, в міській місцевості – 14,20 грн.;  в сільській –  10,80 грн.
Відповідно до ст..21 Закону України  "Про дошкільну освіту" здійснюється державна атестація як основна форма державного контролю за діяльністю дошкільних навчальних закладів. Протягом 2014/2015 навчального року було здійснено атестаційну експертизу Могильненського дошкільного навчального закладу "Барвінок" та  Червоненського дошкільного закладу "Сонечко". За результатами атестаційної експертизи вони визнані атестованими за рівнем дошкільної освіти.
Проте в роботі дошкільної ланки є ще багато проблемних питань. Основними з них можна виділити такі:
- недостатня навчально-методична та матеріально-технічна база ряду дошкільних закладів;
- низький рівень активності педагогів щодо впровадження  інноваційної діяльності, участі у професійних конкурсах та узагальнення власного педагогічного досвіду;
- невідповідність рівня кадрового забезпечення ДНЗ до вимог нормативних документів;
- не забезпечені комп’ютерною технікою для використання в управлінській діяльності 11 дошкільних навчальних закладів;
-  12 ДНЗ не підключені до мережі Інтернет;
Враховуючи вищезазначене, пріоритетними напрямами розвитку дошкільної освіти у 2015/2016 н.р. слід визначити наступні:
-       посилення контролю відділу освіти за діяльністю дошкільних закладів відповідно до повноважень, визначених діючим законодавством;
-       забезпечення умов для обов’язкової дошкільної освіти дітей 5-річного віку;
-       забезпечення фізичного, психічного і соціального розвитку дітей раннього віку (від 1,5 до 3 років), їх безболісної адаптації до змінних умов життя та успішного входження у соціальне середовище; 
-       патріотичне виховання у контексті розвитку духовного потенціалу особистості дитини дошкільного віку;
-       реалізація принципу наступності між дошкільною та початковою освітою.


ШАНОВНІ КОЛЕГИ І ЗАПРОШЕННІ!
Найбільш системною і масштабною сьогодні є модернізація загальної середньої освіти.
Мережа загальноосвітніх шкіл в цілому відповідає потребам населення. В районі функціонує 22 загальноосвітніх навчальних закладів та міжшкільний навчально-виробничий комбінат – Центр  освітнього округу.  
Кількість учнів у школах району становить 3152  (в минулому році було 3154, у 2013 - 3296).

Аналіз контингенту дітей і підлітків шкільного віку свідчить про його зменшення. Порівнюючи з 2013 роком кількість учнів зменшилась на 142.
Також зменшується  середня наповнюваність класів старшої школи. У 2011/2012 н.р.  середня наповнюваність класів старшої школи становила – 12 учнів, а у 2014/2015н.р. ця кількість становить 9 учнів
            Через важку політичну та соціально – економічну ситуацію в країні багатьом дітям зі Сходу України та АР Крим довелось разом зі своїми батьками змінити своє місце проживання та улюблені навчальні заклади. Так протягом 2014/2015 навчального року у загальноосвітніх школах району навчалось 40 дітей з Донецької та Луганської областей та 2-і  дитини з АР Крим. Діти забезпечувались канцтоварами та всім необхідним за рахунок благодійників та батьківських комітетів шкіл.
         В 11-му класі завершили навчання 145 випускників. З них 5 учнів закінчили школу із золотою медаллю та 6 із срібною. В цьому році ДПА з української мови проходила у формі ЗНО. За результатами ДПА не підтвердили медалі 3 учнів із загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів смт.Завалля, сіл Таужне, Чемерпіль .
         317 учнів закінчили 9 клас і отримали свідоцтва про базову загальну середню освіту. З них 28 учнів отримали свідоцтва з відзнакою.

КАДРОВІ ПИТАННЯ
    На 5 чоловік збільшилась кількість педагогічних працівників. Протягом 2014/2015 навчального року в загальноосвітніх навчальних закладах працювало 474  педагога, в минулому році – 469. На 20 зменшилась кількість пенсіонерів. В 2014/2015 навчальному році працювало 35 осіб пенсійного віку, в 2013/2014 - 54.
Проаналізувавши перспективну потребу району в педагогічних кадрах на 2019 рік та згідно рішень педагогічних рад загальноосвітніх навчальних закладів, було видано цільові направлення для позаконкурсного вступу випускникам шкіл 2015 року таким учням:
-  Кудряшовій Яні -  випускниці загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 м. Гайворон за спеціальністю "Англійська мова  та література";
- Івановій Ірині -  випускниці загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 м. Гайворон за спеціальністю "Хімія";
- Томашпольському Максиму  –  випускнику загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Солгутове  за спеціальністю "Географія".
У 2014/2015 н.р. у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах  району проатестовано 109 педагогічних працівників. Вищу кваліфікаційну категорію підтверджено та присвоєно – 27 педагогам, І кваліфікаційну категорію – 31, ІІ – 29, спеціаліст – 2, тарифні розряди – 11. Проатестовано на відповідність посаді 7  керівників. Педагогічне звання "старший вчитель" присвоєно – 8 педпрацівникам, старший вихователь – 1.    

ОЗДОРОВЛЕННЯ
         В 2015 році при всіх загальноосвітніх навчальних закладах було створено табори. Всього було охоплено оздоровленням 1227 учнів, в тому числі 229 дітей із малозабезпечених сімей, 21 дітей-сиріт, 1 – дитина загиблого учасника АТО. Середня вартість дітодня становила 20 грн. 17 коп. Всього на харчування у пришкільних таборах було використано 346 тис. 288 грн.

ІНФОРМАТИЗАЦІЯ ОСВІТИ
Входження інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у різні сфери діяльності людини не оминає і галузь освіти.
На даний час в навчальних закладах Гайворонщини функціонує 28 навчальних комп’ютерних комплексів. Загальна кількість персональних комп’ютерів – 356 одиниць. У 2014/2015 н.р. було придбано 5 комп'ютерів, 2 проектора та мультимедійну дошку на суму 36 тис. грн.
Функціонують сайти відділу освіти районної державної адміністрації, методичного кабінету і всіх навчальних закладів району. На високому рівні працюють сайти загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів № 1 м.Гайворон, сіл Солгутове, Чемерпіль, НВК "Гайворонська гімназія-ЗШ І-ІІІ ступенів № 5", "ЗНЗ І-ІІ ступенів-ДНЗ" с.Мощене. Не ведеться робота щодо поповнення сайту колективом ЗШ І-ІІІ ступенів с.Долинівка.
Проблемним залишається питання заміни застарілої комп’ютерної техніки на нову, придбання мультимедійних дощок.

ХАРЧУВАННЯ
            Організація харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах району  здійснюється згідно  вимог законодавства.
         За рахунок бюджетних коштів було охоплено гарячим 1350 учнів. Це -  учні 1 – 4 класів (100%)  та учні пільгових категорій.



РЕАЛІЗАЦІЯ ОСНОВНИХ НАПРЯМКІВ ДІЯЛЬНОСТІ З ОСНОВ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОХОРОНИ ПРАЦІ

         Навчальні заклади району у 2014/2015 навчальному році працювали у напрямку поліпшення стану роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності.
         Зокрема, було проведено 5 Тижнів з безпеки життєдіяльності, у яких було задіяно 2986 учнів. У закладах освіти району відбулися змагання дружин юних пожежних, команда із загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. с. Могильне взяла участь у  зональних змаганнях у м. Новоукраїнка.
Протягом 2014/2015 навчального року випадків виробничого травматизму із працівниками у закладах освіти району не зареєстровано. Нещасних випадків на території шкіл із дітьми теж не трапилося. Але зафіксовано 17 випадків дитячого травматизму в побуті, що складає 0,53% від кількості всіх учнів.
         Восени на міському стадіоні "Прибужець", із залученням пожежно-рятувальної техніки, було проведено районну акцію "Запобігти, врятувати, допомогти". Учні із міських шкіл показували свої вміння у боротьбі з вогнем та у випадку інших надзвичайних ситуацій.
Надзвичайно важливими і на часі є питання цивільного захисту. У  березні 2015 року у приміщенні НВК "Гайворонська гімназія – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5" група керівників закладів освіти та фахівців з питань цивільного захисту у кількості 30 осіб пройшли навчання з даного питання. Завершено технічну інвентаризацію захисних споруд цивільного захисту і тепер захисні споруди загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів № 1, № 2  м. Гайворон та НВК "Гайворонська гімназія – загальноосвітня школа І-ІІІ ст.  № 5" мають технічні паспорти. На виконання рекомендацій Міністерства освіти і науки України у всіх школах проведено бесіди по питаннях уникнення ураження дітей мінами, боєприпасами та мінами-сюрпризами, що імітують предмети домашнього побуту та дитячі іграшки.

ПІДВЕЗЕННЯ

Не менш важливим питанням щодо створення сприятливих умов для доступу школярів до якісної освіти та збереження здоров'я є організація підвезення учнів до навчальних закладів.
Організація підвезення учнів здійснюється відповідно до районної програми „Шкільний автобус”.
          Загалом на балансі відділу освіти знаходиться 7 шкільних автобусів, якими здійснювалось підвезення 185 учнів та 15 педагогічних працівників до 5 загальноосвітніх навчальних закладів.  З метою забезпечення здобуття учнями якісної профільної освіти Гайворонському міжшкільному навчально – виробничому комбінату  передано в оренду шкільний автобус, яким здійснювалося підвезення 72 учнів.
         У новому 2015/2016 навчальному році виконання районної програми „Шкільний автобус” має бути пріоритетним завданням, як відділу освіти так і навчальних закладів за якими закріплено транспортні засоби.

НАВЧАННЯ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ

Всі діти з особливими освітніми потребами району мають доступ до якісного навчання: 65 дітей навчалися за індивідуальною формою, 8 дітей – на інклюзивній. За результатами обстеження учнів працівниками Кіровоградської обласної психолого-медико-педагогічної консультації у 9 учнів підвищився рівень знань, тому вони переведені до загальноосвітніх класів, 7 учнів після інклюзивного навчання суттєво змінилися в своєму розвитку, підвищився рівень їх навчальних досягнень, і вони будуть навчатися в класах разом зі своїми ровесниками.
Завдяки ефективно проведеній роботі відділу освіти та районної психолого-медико-педагогічної консультації спостерігається тенденція зменшення кількості дітей, які потребують індивідуального навчання, активно впроваджується інклюзивне навчання, таким чином рівень задоволення освітніх проблем дітей з особливостями психофізичного розвитку в районі забезпечується повністю.
        
ПОПОВНЕННЯ БІБФОНДУ
У 2014/2015 н.р. основний бібліотечний фонд загальноосвітніх навчальних закладів було суттєво поповнено. Крім підручників для 6 класу, вперше, за багато років, відділ освіти отримав понад 2 тисячі примірників художньої літератури, яка було розділена між школами.  


МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
Однією із складових забезпечення рівного доступу до якісної освіти є створення безпечних умов для всіх учасників навчального процесу.
Протягом минулого навчального року в загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 м. Гайворон зроблено ремонт даху, заміна плитки на підлозі вестибюлю, облаштовано теплий тамбур із металопластикових пакетів при вході в школу. Продовжується робота щодо заміни старих вікон на енергозберігаючі. Металопластикові вікна встановлено в ЗШ І-ІІІ ступенів с.Червоне (19), с. Могильне (10), Таужне (…), Тополі (2).
В останні роки суттєво поліпшилась якість поточних ремонтів та естетичне оздоблення освітніх закладів. Прикро, що матеріальна база кабінетів у сільській місцевості набагато краща ніж  у місті. Також необхідно працювати і над оздобленням шкільних подвір'їв. Цю роботу вже розпочали ДНЗ та деякі школи.


ПОЗАШКІЛЬНА ОСВІТА

У 2014-2015 навчальному році збережена мережа гуртків, яка складається з 93 груп. Позашкільною освітою охоплено 1889 дітей, що становить 64 % від загальної кількості школярів району. 48 груп працюють на базі 13 сільських шкіл (977 дітей), 45 груп на базі міських загальноосвітніх навчальних закладів (912 дітей).
ЦДЮТ працює за напрямками художньо-естетичний, туристсько-краєзнавчий, науково-технічний, соціально-реабілітаційний, еколого- натуралістичний, гуманітарний, військово-патріотичний,
Слід відзначити високу результативність роботи окремих керівників гуртків,  вихованці яких щорічно стають переможцями обласних конкурсів, акцій, фестивалів.
У 2014/2015 н.р. переможців підготували Курнос Ігор Терентійович,  керівник гуртка «Юні друзі природи», Майданюк Олександр Миколайович, керівник  авіамодельного гуртка, Лисак Ірина Олександрівна, керівник гуртка "Моделювання іграшок-сувенірів", Стародуб Тетяна Олександрівна, керівник гуртка «Квітникарі - оранжувальники», Писанка Крістіна Олегівна, керівник гуртка  «Юні друзі  природи», Галицька Таїса Миколаївна, керівник гуртка «Юні друзі природи». Плідно і активно працюють керівники хореографічних гуртків Сердюк І.О., Семенченко Л.С.


РОБОТА З ОБДАРОВАНИМИ УЧНЯМИ
Протягом 2014/2015 навчального року педагогічними колективами шкіл проводилась значна робота щодо пошуку, розвитку і підтримки обдарованих учнів.
         В районі продовжує свою роботу Гайворонська філія Кіровоградської Малої академії наук учнівської молоді.  На навчання до Гайворонської філії Кіровоградської Малої академії наук учнівської молоді У 2014/2015 році на навчання до філії було зараховано 114 слухачів. 13 січня 2015 року  на базі навчально-виховного комплексу "Гайворонська гімназія-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5" відбувся районний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Гайворонської філії МАН. На Конкурс було подано 67 робіт  з 16 закладів району. Найбільше робіт було представлено із навчально-виховного комплексу "Гайворонська гімназія-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5" – 12, загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів  № 1 м. Гайворон – 8, № 2  м. Гайворон – 7, смт. Завалля – 7, с. Червоне – 6, с. Хащувате – 5.
Найбільше захищалося учнів у секції математика – 20, історії – 12, української мови та літератури – 10.
         Не брали участь в районному етапі конкурсу учні із сіл Долинівка,  Соломія, Берестяги, Котовка, Тополі.
         Переможцями районного етапу було визначено 34 роботи, які були направлені до міста Кіровограду для участі в обласному етапу конкурсу.
         20-21 січня 2015 року відбувся ІІ (обласний) етап даного конкурсу. За результатами ІІ етапу учні з Гайворонського району вибороли 10 призових місць. Найбільшу кількість призових місць отримали учні із міської школи № 5 та села Хащувате – по 2. Переможців обласного етапу конкурсу підготували такі вчителі, як О.В. Муржак, вчитель біології навчально-виховного комплексу "загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад" с.Мощене; О.С. Пересунчак, вчитель історії загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів смт. Завалля; Н.І. Костинюк, вчитель історії загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  с. Бандурове; Т.М. Собчик,  вчитель   історії загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с.  Вікнина; К.Ю. Подуфала, вчитель математики загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с.  Таужне; Г.В. Новіцька, вчитель математики загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  с. Хащувате; В.В. Гречана, вчитель математики НВК "Гайворонська гімназія-загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5"; І.А. Осіпчук, вчитель української мови та літератури загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 м. Гайворон; Н.І. Дехтерова, вчитель української мови та літератури загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с.Хащувате;   Чернега О.М., вчитель української мови та літератури НВК "Гайворонська гімназія-загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5". Приємно відзначити, що вихованка Ольги Михайлівни, Анастасія Могилко, виборола ІІІ місце на Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту.
         В цьому році вчителі Гайворонщини вперше взяли участь у Всеукраїнському інтерактивному конкурсу "МАН-Юніор-дослідник".  Вихованка НВК "ЗНЗ І-ІІ ступенів-ДНЗ" с.Мощене Муржак Ольги Василівни, вчителя біології зайняла І місце на Всеукраїнському конкурсі.
Прикро, що не всі вчителі вищої категорії долучаються до роботи філії МАН, адже результативність їх праці - основний критерій під час проведення атестації.
         Олімпіада як один із видів змагань набули великого значення в сучасній освіті.  Районний етап учнівських олімпіад було проведено з 11 предметів: української мови та літератури, історії,  англійської мови, математики, фізики, хімії, біології, географії, інформатики, екології, астрономії. Усі районні олімпіади проводилися на базі навчально-виховного комплексу "Гайворонська гімназія-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5", загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів № 1 та № 2 м. Гайворон. Директори зазначених закладів (Поліщук В.П., Пошенко Ю.В., Коваль Н.В.) забезпечили належні умови для проведення ІІ етапу учнівських олімпіад.
У 2014 році  в районних олімпіадах брали участь 439 учнів, що на 160 менше ніж в минулому році, із них 174 стали призерами (39,6 %).
Найбільшу кількість дипломів І-ІІІ ступенів одержали учні навчально-виховного комплексу "Гайворонська гімназія-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5" (37), загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 м.Гайворон (34). В трійку лідерів за результатами ІІ етапу олімпіад потрапила загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів с. Таужне (20 призових місць), обійшовши школи № 2 м. Гайворон, смт.Завалля та с. Хащувате. 
Прикро, що ті заклади, що в минулому році показали погані результати на районному етапі олімпіад, не розробили і не виконали заходи щодо проведення відповідної роботи з обдарованими учнями, як наслідок –  в цьому році їх учні знову показали найгірші результати. Не мають жодного призового місця учні загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів с. Берестяги (минулий рік теж не було переможців), с.Долинівка (минулий рік – 1 переможець), с. Вікнина (минулий рік – 1 переможець).
У 2014/2015 навчальному році в обласному етапі олімпіад взяли участь 30 учнів. 17 з них вибороли призові місця. Це на 1 менше, ніж у минулому році. Але в цьому році було зменшено кількість олімпіад і учні з району не взяли участі у всіх олімпіадах.
 Найбільше, дев'ять переможців підготували педагоги навчально-виховного комплексу "Гайворонська гімназія-загальноосвітня школа  І-ІІІ ступенів  № 5": Чернега Оксана Михайлівна, Поліщук Віктор Васильович, Гончарук Віктор Михайлович, Гречана Віра Василівна, Курнос Ігор Терентійович, Мацібора Наталя Олександрівна; загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 м. Гайворон  Ремінна Тетяна Григорівна, Гродзіцька Тетяна Миколаївна; загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Хащувате Дехтерова Наталія Ігорівна, Горенко Зінаїда Іванівна;  загальноосвітньої  школи І-ІІІ ступенів с.Таужне Подуфала Наталя Петрівна, Соколюк Олександр Миколайович, загальноосвітньої школи  І-ІІІ  ступенів с.Солгутове  Красножон Оксана Вікторівна, ЗШ І-ІІІ ступенів № 2 м.Гайворон Фефілова Ольга Михайлівна.
В 2014/2015 навчальному році двоє наших учнів здобули перемогу на Всеукраїнських олімпіадах. Це, Камінська Вероніка, учениця НВК "Гайворонська гімназія-ЗШ І-ІІІ ступенів № 5" (ІІ місце, вчитель Поліщук В.В.), яка здобула перемогу з історії та Чернега Ольга, теж учениця НВК "Гайворонська гімназія-ЗШ І-ІІІ ступенів № 5" яка посіла ІІІ місце з української мови (вчитель Чернега О.М.).     
    Маємо переможців обласних конкурсів. Переможців підготували такі творчо працюючі вчителі, як  Зіменко Тетяна Петрівна, вчитель української мови та літератури загальноосвітньої школи  І-ІІІ ступенів № 2 м. Гайворон (конкурс імені Яцика та конкурс імені Тараса Шевченка), Лобач Людмила Федорівна, директор ЗШ І-ІІІ ступенів с.Чемерпіль (конкурс "Єврофест-2015"), Марчук Лариса Олександрівна, вчитель початкових класів ЗШ І-ІІІ ступенів с.Хащувате (конкурс "Намалюй свою мрію"), Мєх Сергій Анатолійович, вчитель інформатики    загальноосвітньої школи  І-ІІІ ступенів № 1 м.Гайворон (обласний конкурс плакатів "Увімкни творчість"),  Чернега Оксана Михайлівна, вчитель української мови та літератури НВК "Гайворонська гімназія-ЗШ І-ІІІ ступенів № 5", Гончарук Віктор Михайлович, вчитель англійської мови Гайворонської гімназії (конкурс Флекс).
         В цьому році ми маємо переможця (ІІІ місце) Міжнародного конкурсу знавців української мови імені П.Яцика, якого підготувала вчитель української мови та літератури загальноосвітньої школи  І-ІІІ ступенів с.Хащувате Дехтерова Наталія Ігорівна.

ПРОФЕСІЙНЕ ЗРОСТАННЯ ПЕДАГОГІВ
           Учитель – це не тільки людина, яка викладає свій предмет для учнів, а той, хто наполегливо йде до вершин професіоналізму, щоб власним прикладом навчати і виховувати молоде покоління.
         Найбільш вагомий конкурс професійної майстерності педагогів – це конкурс "Учитель року".
На обласний етап конкурсу "Учитель року-2015" з Гайворонського району було представлено один учасник у номінації "Хімія". Це – Красножон Оксана Вікторівна, вчитель загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с.Солгутове, яка стала лауреатом даного конкурсу.
Вчителі району пропагують свій досвід роботи, беруть участь в обласних конференціях, семінарах. Педагоги брали участь у роботі науково-практичних конференцій: Х Хмурівські читання  (Гродзіцька Т. М., Касьяненко  В. О., Криворучко Т. М.), "Центральна Україна у вирі Другої світової війни" (Костинюк Н.І.),  "Позашкільна освіта Кіровоградщини у системі розвитку виховного середовища області" (Вдовиченко О.М., Лютинська М.О. ), «Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів – важлива складова формування ціннісних орієнтацій особистості та розвитку виховної системи закладу» (Писанка Крістіна Олегівна, Чорна С. С., Леонтьєва А. В., Волощук Н.Г., Злагоднюк О. Г.), «Шляхи ефективного впровадження освітніх технологій у навчальних закладах Кіровоградської області» (Вдовиченко Марія Василівна, Красножон О. В., Лютинська М. О., Захаренко М. С., Худа Н. М., Юрченко Т. М., Кливняк Л. В.), «Безпека дітей в Інтернеті: попередження, освіта, взаємодія» (Барабанчук І.А.)
Касьяненко В.О. була учасником Всеукраїнської науково-методичної інтернет-конференції  "Андрагогічні засади післядипломної освіти", а Пересунчак О. С. був запрошений до виступу на міжнародній науковій конференції "На східних кордонах старої Європи".
У січні 2015 року було проведено  районну Інтернет-конференцію з проблеми "Інноваційна діяльність педагога в сучасному освітньому просторі". На блозі Інтернет-конференції було розміщено 76 статей. У конференції взяли участь педагоги з 20 навчальних закладів району, що свідчить про активну участь у даному заході. Найбільше було подано матеріалів із:
- ЗШ І-ІІІ ступенів №1 м. Гайворон – 8
- ЗШ І-ІІІ ступенів с. Солгутове - 7
- ЗШ І-ІІІ ступенів с. Могильне та с. Таужне – по 6
- ЗШ І-ІІІ ступенів смт. Салькове, с. Хащувате та с. Чемерпіль – по 5
Не взяли участь у роботі конференції педагоги загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Долинівка та НВК "ЗНЗ І-ІІ ступенів - ДНЗ"с. Котовка.

Значна увага професійному розвитку педагогів приділяється у Гайворонському міжшкільному навчально-виробничому комбінаті, працівники якого тісно співпрацюють з провідними науковцями України. В квітні 2015 року на базі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відбулася  Всеукраїнська науково-практична конференція на тему "Актуальні проблеми технологічної та практичної освіти: досвід та перспективи", у якій взяли активну  участь директор комбінату Іщук С.І. та методист Мудрий І.Л.
В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відбувся регіональний науково-методичний семінар на тему "Проблеми та перспективи технологічної освіти" в якому взяли участь вчителі трудового навчання, працівники МНВК. Учасники семінару заслухали змістовні доповіді докторів педагогічних наук, професорів Коберника О.М, декана технолого-педагогічного факультету Ткачука С.І., завідуючого кафедрою цього факультета Гедзика А.М., професора кафедри Терещука А.І., в яких було розкрито концептуальні засади та методологічні основи технологічної освіти учнів загальноосвітніх шкіл. Директор Гайворонського МНВК Іщук С.І. презентував досвід роботи комбінату в умовах поєднання трудового навчання, допрофесійної та професійної підготовки школярів,  методист МНВК Мудрий І.Л. поділився досвідом організації науково-методичного забезпечення трудової підготовки учнівської молоді в комбінаті і районі, методист комбінату Тіщенко К.Л. оприлюднила досвід роботи вчителів трудової підготовки району та висловила пропозиції щодо пошуку оптимальних шляхів реалізації нових навчальних програм. 

У 2015 році здійснювалося тематичне вивчення  працівниками КЗ "КОІППО імені В.Сухомлинського" діяльності РМК, ЗНЗ з питань "Удосконалення роботи з охорони праці", "Стан організації роботи ЗНЗ щодо впровадження й викладання предмета "Основи здоров'я" та факультативного курсу "Захисти себе від ВІЛ", "Науково-методичне забезпечення створення умов для рівного доступу до якісної економічної освіти", "Стан науково-методичного забезпечення діяльності спеціалістів з корекційної освіти, впровадження інклюзивного навчання в ЗНЗ".
            Творчі педагоги друкуються у періодичній пресі, поширюють свій педагогічний досвід у брошурах, методичках. На сторінках газети «Гайворонські вісті» виходить педагогічна сторінка «Освітянський меридіан».

         Шановні колеги! Вітаю всіх вас зі святом! Хай вам всім щастить в цій великій, важливій роботі, хай здійсняться всі ваші творчі задуми. Миру, добра вам, радості та наснаги на весь новий навчальний рік!
Дякую за увагу!


Немає коментарів:

Дописати коментар